Zangles via internet volgen bij professionele zangers en zangeressen

Zangles via internet volgen bij professionele zangers en zangeressen

24 augustus 2021 Uit Door Ewoud

Dit artikel is geschreven vanuit het perspectief van een van de zangdocenten die verbonden is aan de online muziekschool: “Vanuit mijn zangstudio geef ik zangles en vocal coaching aan beginners en gevorderden. Een persoonlijke benadering met plezier, een grondige aanpak en een verantwoorde zangtechniek staan elke zangles centraal. Mijn lessen zijn nooit standaard, maar afgestemd op wat jij leuk vindt, wat jij kunt en wat jij wilt bereiken. We werken onder andere aan verstaanbaarheid, ademhaling, interpretatie, het overbrengen van emotie, dynamiek, timing, presentatie, studiozang en improvisatie.”

Geschikt repertoire voor zangles

Elke zangles staat een nummer naar keuze centraal. Hoewel je zelf kunt kiezen welk nummer je in de les wilt behandelen, is het belangrijk dat het nummer niet te moeilijk is, maar vooral niet te makkelijk voor je is. Als je niet precies weet wat bij jou of bij jouw stem past, dan zoeken we samen. Heb je binnenkort een optreden of een auditie? Dan bereid ik je er grondig op voor; bijvoorbeeld met een rollenspel, of we filmen jouw performance met de camera en bespreken de beelden.

Muzikale begeleiding tijdens de zangles

Als je van te voren laat weten welk nummer je wilt zingen, dan is de kans groot dat ik je met (digitale) piano begeleid. Maar soms is het praktischer om met een orkestband of juist zonder muzikale begeleiding te werken. De zangles wordt in zijn geheel opgenomen. Als je een USB-stick naar de zangles meebrengt, dan krijg je het MP3-bestand daarop mee naar huis. De zangles kun je dus thuis terug luisteren. Je bepaalt zelf hoe vaak je komt, maar mijn ervaring is: hoe vaker je komt zingen, hoe sneller je je doel bereikt.

Draait zangles om zangtechniek of om plezier?

Als je tijdens het zingen helemaal opgaat in het plezier, kan het zijn dat je soms even vergeet om een goede zangtechniek te gebruiken; maar als je je stem ‘kapot’ zingt is het snel gedaan met het plezier. En als je tijdens het zingen alleen met zangtechniek bezig bent, dan ontbreekt vaak de emotie; voor jezelf en voor de luisteraar. Ik ga voor een balans tussen de twee met net iets meer aandacht voor plezier en emotie. Ook in de zanglessen vind ik gezelligheid erg belangrijk.

Leer zangtechnieken onder controle te krijgen

Zonder het concreet over zangtechniek te hebben, kun je al erg veel leren en ook beter leren zingen. We besteden dan onder meer aandacht aan timbre/klankkleur, articulatie/uitspraak, zuiverheid en timing. Uiteraard kan het aanleren van bepaalde zangtechnieken je helpen om een beter resultaat te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan adembeheersing, volume, vibrato en het vergroten van je bereik. Soms ontkom je er dus niet aan om tijdens de zangles heel concreet met zangtechniek bezig te zijn. In dat geval maak ik graag gebruik van de zangtechnieken EVT en CVT. Aan de hand van praktische voorbeelden leer je zangtechniek. Hoewel ik zangtechniek soms heel technisch gebruik in de zanglessen die ik geef, heeft het mijn voorkeur om zangtechniek spelenderwijs aan te leren. Dit om te voorkomen dat jij teveel in je hoofd gaat zitten, en je daarmee wellicht jouw gevoel buitenspel zet. Het liefst leg ik dus niet al te veel nadruk op techniek, maar soms kan het niet anders.