Waarom karaoke een goede basis is

Waarom karaoke een goede basis is

10 mei 2021 Uit Door Ewoud

Met karaoke kom je heel ver. Het is een oefening voor je stembanden. Je kan het gemakkelijk thuis doen, met vrienden of vriendinnen. Daarbij wordt het een leuke, gezellige tijd met veel lachen. Karaoke is een laagdrempelig optreden die vrijwel overal en op elke leeftijd gedaan kan worden. Laat wel anderen aan de beurt komen, niet dat je de hele avond het podium bezet houdt. Daarna probeer je zoveel mogelijk de show te stelen. Karaoke is in tegenstelling tot bijvoorbeeld een festival een stuk speelser. Het is minder serieus wat het optreden gemakkelijker maakt. De mensen om je heen krijg je eenvoudiger aan het bewegen en misschien zelfs aan het dansen. 

Je oefent je stem

Je kan kiezen uit een liedje waarvan je de tekst kent. Het kan ook in koor met een ander gaan waardoor je gedwongen wordt nieuwe teksten te leren. Doordat je liedjes zingt die je normaal niet zingt, leer je goed overweg gaan met de tonen van je stem. Dit voorkomt stem kraken en behelpt een schorre stem. Beginnende zangers en zangeressen ervaren regelmatig een droge keel als ze opeens een onbekend lied zingen. Het goed opwarmen van je stem is het halve werk. Spring niet ineens op een ingewikkeld lied van Amy Winehouse of Luciano Pavarotti maar start klein. Met een focus op opera zal je nog voorzichtiger moeten zijn. Bij een verkeerde toon dreigt al het gezang erna vals te klinken. Het is minder erg als je sommige tonen mist, mensen zijn er niet speciaal voor jou en wat dit betreft kun je oefenen wat je wil. 

Je wordt comfortabel op podium

Als je naar een karaokebar gaat, dan is daar vaak een verhoging voor de microfoon. Een drukbezochte bar heeft veel ogen. Met wat geluk heb je zelfs wat schijnwerpers. Afhankelijk van de locatie, zijn er veel mensen aanwezig. Je gaat op deze manier veel beter om met de plotse aandacht die je krijgt. Als beginner is het lastig om op podium te komen en karaoke maakt het een stuk toegankelijker. Mocht je genoeg positieve reacties en applauzen krijgen, dan kan je eventueel met de bar afspreken om een los optreden te doen wanneer er geen karaoke in de agenda staat. Frequente karaoke is nuttig om een publiek te leren kennen, wat ook invloed kan hebben op de uitvoering. Wanneer je vaker op het podium staat dan ervaar je ook minder plankenkoorts, beheers je je ademhaling en bouw je zelfverzekerdheid op.