Hardcore en hardstyle; zijn ze hetzelfde

Hardcore en hardstyle; zijn ze hetzelfde

10 mei 2021 Uit Door Ewoud

Er is een muziekgenre die razend populair is onder Nederlandse jongeren. Dit zijn de harde stijlen zoals hardcore en hardstyle. Deze muziekstijlen zijn gekenmerkt door een hoog tempo en volume. Elektronische muziek bestaat sinds de 19e eeuw maar de harde stijlen zijn pas in de jaren 90 hip geworden. Vooral in Zuid-Holland en Brabant wordt er veel naar geluisterd. Onder de hardcore kunnen we nog andere subgenres verstaan zoals frenchcore, terror, speedcore, industrial, uptempo, happy en darkcore. In de hardstyle wereld zal je andere subgenres herkennen zoals early, raw, euphoric en experimental. Het voornaamste verschil tussen de twee is dat hardcore een duistere toon en andere klanken van beats heeft en dat het sneller is dan hardstyle. Hardstyle focust zich meer op de melodie en opbouw van geluiden terwijl hardcore snel repetitief kan klinken.

Waar lijkt het op

Deze harde muziekstijlen hebben veel elementen van bijvoorbeeld techno, trance en house. Techno is langzamer, richt zich meer op melodie en is minder explosief, trance net zo maar is dan weer iets meer explosief en euforisch. Door deze redenen worden techno, trance en house niet algemeen beschouwd als harde stijlen. De harde stijlen zijn luidruchtig en dreunen lang door de trommelvliezen. De kick die men ervan kan ervaren is een vibratie door het hele lichaam. Dit kan wel ten koste gaan van het gehoor, als je lange tijden achter elkaar naar dit soort muziek luistert. Of als je te dichtbij de luidsprekers staat op een festival. Hardcore staat ook gecategoriseerd als “gabber” muziek. Deze naam werd gegeven om de subcultuur aan te spreken. Mensen die deze stijl luisteren en erop dansen zijn bekend als “gabbers” of “hakkers”. Typische kleding en gedragingen zijn een trainingsbroek met Nike Air Max schoenen, bomberjack en scheermes-kaalgeschoren hoofden.

Hoe populair is het

Met name festivals draaien deze muzieksoorten. DJs treden ook afzonderlijk op in nachtclubs bijvoorbeeld en trekken uitsluitend deze specifieke bezoekers. Aangezien het muzieksoorten zijn waarbij de Beats Per Minuut vrij hoog zijn en het aantal decibel net zo, is het niet gepast voor iedereen. Daarom zijn de bezoekersaantallen voor deze shows gemiddeld. Om een idee te krijgen van de schaal van invloed; Defqon 1 – een hardstyle festival krijgt per jaar ongeveer 70 duizend bezoekers. Het mag gezegd worden dat hardcore eerder ontstaan is dan hardstyle, namelijk ca. in 1990 te Rotterdam door pionieren Paul Elstak en DJ Rob. Hardstyle, daarentegen, bereikte populariteit rond de eeuwwisseling. Doordat hardstyle langzamer is en meer concentreert op melodie, is het een stuk gemakkelijker om eraan te wennen en vervolgens ervan te genieten. Hierom is hardstyle in de mainstream meer in de schijnwerpers in vergelijking tot hardcore.